TTM & TTJ : Trainingsuren en -plaatsen


Trainingsschema’s en -plaatsen 2022-2023

Nieuwsbrief 1 – competitieturnen

Trainingsplaatsen TTM en TTJ

Trainingsuren en -plaatsen verschillen per groep. Het trainingsschema is te verkrijgen via de lesgevers van het competitieturnen.

1. Sportschuur Holsbeek Maurusstraat – enkel voor instapniveau vanaf °2016 (meisjes en jongens)

zaterdagvoormiddag  van 9 u tot 11 u

2. Turnzalen St. Jozefscollege  Bekaf Aarschot

Maandagavond vanaf 16u30

Vrijdagavond vanaf 16u30

3.Boudewijnstadion Kessel-lo in  samenwerking met Gymgroep Wijgmaal

woensdag 14u tot 17u

zaterdag 10u tot 13u

4.Bart Swings Herent

Dinsdag-, donderdag- en vrijdagavond vanaf 17u

Woensdagnamiddag van 14u tot 17u

Uitleg disciplines competitiegym

Competitie – Artistieke Gymnastiek

Het turnsportaanbod in Gymgroep A.S. omvat een heel wat disciplines. GYMGROEP A.S. investeert sterk in jong gymtalent. Wij werken daarom met goed opgeleide trainers.,specialisten in de artistieke Gymnastiek en dit voor  TTM en TTJ

Onze competitiewerking TTM

1.De precompetitie: Dat zijn talentvolle gymnasten die op heel jonge leeftijd geselecteerd werden bij de laatste groep kleutergym. Vroeg beginnen is heel belangrijk. Immers competitiegymnast wordt men niet zomaar. Op basis van je vermeende talent wordt men gekozen De trainers letten op heel wat factoren. Ze kijken naar kracht, lenig, beweeglijkheid, durf, zin voor nauwkeurigheid, leergierigheid. een goede lichaamshouding enz.. Men kan zich ook op eigen initiatief aanmelden en is er voldoende talent  en gedrevenheid  dan kan men  proberen… Dan volgt een ingroeiperiode. Na die periode kan men de eerste stappen in de competitieploeg zetten.

2.De competitieploeg TTM: Met deze groep wordt er  nauw samengewerkt met de Gymnastiek Federatie. Onze vereniging is trouwens de basisopleidingcentrum van de regio voor geselecteerde gymnasten in de disciplines Toestelturnen meisjes (TTM). In deze wedstrijdgroep onderscheiden we  naargelang het geturnde programma en naargelang de tijd dat besteed kan worden aan trainen, rekening houdend met talent, aspiraties, school enz…. A-gymnasten, B-gymnasten en C-gymnasten

Voor al deze gymnasten de 4 toestellen steeds aan bod.

1.Springen over de pegasus

Eerst worden er eenvoudige opgelegde sprongen geleerd later  wordt de F.I.G. code gevolgd en wordt er gestreefd naar het uitvoeren van moeilijke sprongen

2.Werken aan de brug ongelijke leggers

Dit spectaculaire toestel   laat toe om moeilijke  acrobatische onderdelen te turnen  vergelijkbaar met het werk van de jongens  aan het rekstok

3.Werken op de  balk  

Dit vraagt een uiterste beheersing van je lichaam. Op een toestel van 1,25m hoog en 10cm breed voeren de gymnasten halsbrekende toeren uit. Ze draaien, springen, maken er  salto’s, op…

4. Werken  op de wedstrijdvloer

Hierop  voeren ze een grondoefening uit op muziek. Daarin combineren ze acrobatie met choreografische elementen

De vloer is een verend vlak van 12m op 12m. Elegantie is een absolute vereiste om hier goed te scoren.

Een panel van juryleden beoordeelt de oefening. Ze bepalen de startwaarde (SW) en beoordelen de uitvoering..

Onze competitiewerking TTJ

1.De precompetitie: Dat zijn talentvolle gymnasten die op heel jonge leeftijd geselecteerd werden bij de laatste groep kleutergym. Vroeg beginnen is heel belangrijk .Immers competitiegymnast wordt men niet zomaar. Op basis van je vermeende talent wordt men gekozen De trainers letten op heel wat factoren. Ze kijken naar kracht, lenig, beweeglijkheid, durf, zin voor nauwkeurigheid, leergierigheid. een goede lichaamshouding enz.. Men kan zich ook op eigen initiatief aanmelden en is er voldoende talent  en gedrevenheid  dan kan men  proberen… Dan volgt een ingroeiperiode. Na die periode kan men de eerste stappen in de competitieploeg zetten.

2.De competitieploeg TTJ: Met deze groep wordt er  nauw samengewerkt met de Gymnastiek Federatie. Onze vereniging is trouwens de basisopleidingcentrum van de regio voor geselecteerde gymnasten in de disciplines Toestelturnen jongens (TTJ). In deze wedstrijdgroep onderscheiden we  naargelang het geturnde programma en naargelang de tijd dat besteed kan worden aan trainen, rekening houdend met talent, aspiraties, school enz…. A-gymnasten en B-gymnasten.

Toestelturnen jongens omvat het turnen op 6 toestellen:

1.De grond  hier worden tal van acrobatische sprongenreeksen getoond. Er moet ook kracht en lenigheid worden gedemonstreerd. Alles gebeurt op een verend vlak van 12m op 12m.

2.Het paard met bogen  dit wordt algemeen aanzien als het moeilijkste herentoestel. Een paardoefening bestaat uitsluitend uit delen in handensteun. Er worden draai- en zwaaibewegingen ( kreitsen en scharen) gemaakt met verplaatsing over de verschillende paarddelen. Complete lichaamsbeheersing is noodzakelijk of je valt van het toestel.

3 De ringen. Bij jonge gymnasten zie je vooral zwaaibewegingen aan de ringen. Maar eens ouder wordt het een heus krachtstoestel. Kruishang, balans, … worden afgewisseld met zwaai-elementen en een spectaculaire afsprong.

4.De sprong. Net zoals bij de dames is de sprong een bewijs van explosiviteit. Na de aanloop wordt afgestoten op een springplank. Eens gelanceerd voert de gymnast een zo moeilijk mogelijke beweging uit over de ‘Pegasus’ om vervolgens op de voeten te eindigen.

5. In de brugoefening vind je alles terug: elementen in steun, hang, bovenarmlig, … Kracht- en zwaai-elementen wisselen elkaar af.

6.De rekstok is waarschijnlijk het meest spectaculaire herentoestel. Reuzenzwaaien, vluchtelementen, …  Puur acrobatenwerk.

Een panel van juryleden beoordeelt de oefening. Ze bepalen de startwaarde (SW) aan de hand van de getoonde turnelementen en geven nadien punten.